Patient hos oss

Medicinsk bedömning

Vi erbjuder högspecialiserad medicinsk bedömning för patienter med en fastställd diagnos och långvarig kraftigt funktionsnedsättande smärta. En grundförutsättning för att kunna bli patient hos oss är att ha en specifik smärtdiagnos som är ställd av läkare. Tillståndet behöver vidare vara färdigutrett.

Sapphire Clinics arbetar med individuellt anpassad behandling

Vi tar patientsäkerhet och patientnytta på största allvar. För dig som patient innebär det ett aktivt deltagande i din behandling. Vi utgår ifrån dina önskemål när vi gemensamt sätter målen med behandlingen och du bidrar aktivt till uppföljningen av behandlingen genom att med jämna mellanrum – och inför varje vårdbesök – fylla i digitala frågeformulär. Frågorna behandlar smärta, biverkningar, sömn och ditt mående generellt. Med återbesök var tredje månad när behandlingen har kommit igång, följer vi utfallet av behandlingen och jämför med gemensamt uppsatta mål. 

Det finns flera olika behandlingar för att lindra långvarig och komplex smärta.

Smärtlindring av långvarig smärta varierar från läkemedel som paracetamol, olika opioider, antiepileptika, antidepressiva som SSRI och SNRI, medicinsk cannabis, till icke-farmakologiska behandlingar som bland annat TENS, sjukgymnastik, och akupunktur. Vilken behandling och vilket preparat som är mest effektivt och säkert för varje patient baseras på flera faktorer. Dessa faktorer inkluderar patientens medicinska historia, symptomens svårighetsgrad, potentiella interaktioner med andra läkemedel och de specifika behandlingsmålen. En noggrann bedömning av en specialistläkare är avgörande för att säkerställa att patienten får den mest lämpliga behandlingen för sitt tillstånd, samtidigt som risken för biverkningar eller komplikationer minimeras.

Passar medicinsk cannabis dig?

Prövningsperioden innefattar ett nybesök och två återbesök inom ramen av cirka fyra månader.
Under den här tiden ställs medicinen in och justeras i samråd med läkare för att utvärdera om den passar just dig. I vissa fall behöver prövotiden vara längre och inkluderar därmed fler återbesök.

Så här går det till

Steg 1: Nybesöket

Vid nybesöket går smärtläkaren igenom din smärtsituation och tidigare behandlingar och sätter upp en behandlingsplan och mål.
Därefter diskuteras fallet med ett team av experter, inklusive farmakologer, smärtspecialister, neurologer och psykiatriker, för att säkerställa att alla kliniska beslut tas med största omsorg och noggrannhet.

Om du påbörjar ett behandlingsförsök med medicinsk cannabis

Om du påbörjar behandling med cannabisbaserade läkemedel får du ett recept för fyra veckors initial behandlingstid med ett upptrappningsschema.

Första återbesöket – efter 4 veckor – uppföljning av upptrappningen

Efter fyra veckor sker ett första återbesök. Vid det besöket görs en första utvärdering och läkaren beslutar om behandlingen ska fortsätta. Om prövoperioden fortsätter får du ett recept för ytterligare tre månaders behandling, eventuellt med fortsatt upptrappningsschema.

Andra återbesöket – efter 4 månader – utvärdering

Vid fyra månader är sannolikheten stor att du har nått en effektiv dos och kan utvärdera eventuella bestående biverkningar. Tillsammans med smärtspecialisten avgörs om behandling med cannabisbaserade läkemedel är rätt för dig. Om behandlingen fortsätter följer vi upp med dig var tredje månad. I samband med återbesöken sker receptförnyelse för ytterligare tre månaders behandling.

Medicinsk cannabis

Smärtspecialisterna och sjuksköterskorna på Sapphire Clinics har genomgått utbildning i att behandla långvarig smärta med medicinsk cannabis. De aktiva komponenterna i medicinsk cannabis är cannabioider som interagerar med det endocannabioida systemet, ECS, ett kroppseget signalsystem som reglerar bl.a. smärta.

Är det lagligt?

I Sverige är medicinsk cannabis lagligt om den förskrivs av läkare.

Medicinsk cannabis med andra mediciner

Cannabinoider kan interagera med andra mediciner, därför ska behandling ske under överseende av läkare.

Möt våra patienter

Katarina har MS

Katarina lever med MS. Trots den initiala chocken och de utmaningar sjukdomen ger är hon närvarande med sin växande familj även om orken inte alltid är där.
Läs mer

George har polyneuropati

George lever med polyneuropati.
Läs mer

Teresia har ryggsmärta

”Ryggsmärtan kunde ha tagit över mitt liv. Efter 4 barn och ständiga ryggproblem gav ryggen upp – just när jag ville förverkliga mig själv på allvar.”
Läs mer